زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

علوم القرآن عند الشاطبی (کتاب)





«علوم القرآن عند الشاطبی من خلال کتابه الموافقات» نوشتاری است به زبان عربی که نویسنده در آن ابتداء آنچه را که شاطبی در « الموافقات » درباره اصول و قواعد تفسیر و علوم قرآنی بیان داشته، مطرح می‌کند.


۱ - معرفی کتاب



سپس به شرح و توضیح آن و احیانا مقابله دیدگاه شاطبی با دیدگاه سایر علمای علوم قرآنی و علمای اصولی می‌پردازد تا بدین وسیله جایگاه دیدگاه شاطبی را آشکار سازد. «الموافقات» مشهورترین کتاب از مجموعه آثار ابو اسحاق شاطبی (متولد قبل از ۷۲۰ ه. ق و متوفای ۷۹۰ ه. ق) می‌باشد. شاطبی در این کتاب بر عربی بودن تمام قرآن ، اهمیت شناخت اسباب نزول تاکید نموده و شناخت معانی باطنی قرآن کریم را هدف اصلی شناخت قرآن و فهم و تفسیر آن معرفی می‌کند. وی همچنین از علوم مضاف به قرآن کریم،مکی و مدنی و لزوم تفکیک مدنی از مکی، محکم و متشابه ، احکام و نسخ، جامعیت قرآن نسبت به احکام الهی ولو به نحو اجمالی، تفسیر به رای و غیره سخن می‌گوید. نویسنده کتاب حاضر به بیان دیدگاههای شاطبی درباره موضوعات فوق پرداخته و در برخی موارد به مخالفت با نظریه ارائه شده از سوی شاطبی پرداخته و دیدگاه خود را ارائه کرده است.

۲ - ساختار کتاب



کتاب مشتمل بر بیوگرافی‌ای از نویسنده کتاب دکتر محمد سالم ابو عاصی، مقدمه‌ای از نویسنده و نیز شرح حالی از ابو اسحاق شاطبی، نویسنده «الموافقات» و دو اصل ذیل و یک خاتمه و خلاصه و فهرست منابع و فهرست موضوعات می‌باشد: الاصل الاول: «فیما یعول علیه من اللغة فی علوم القرآن» به موضوعاتی چون:
۱- عربیة القرآن ۲- اتباع معهود العرب فی فهم الخطاب ۳- انواع معانی العربیة و مراتبها ۴- مناسبات النزول ۵- معرفة الظاهر و الباطن من معانی القرآن می‌پردازد. الاصل الثانی: «فیما یعول علیه من الشرع فی علوم القرآن» که شامل موضوعات ذیل می‌باشد: ۱- العلوم المضافة للقرآن ۲- المکی و المدنی ۳- المحکم و المتشابه ۴- الاحکام و النسخ ۵- بیان القرآن لما تحته من الاحکام ۶- القرآن فیه بیان کل شیئ و لو بنوعه او بجنسه ۷- وقوع الحکایات فی القرآن الکریم ۸- التناسب بین بعض القرآن و بعض ۹- التفسیر بالرای ۱۰- الشاطبی و التفسیر العلمی.

۳ - نسخه شناسی



نسخه حاضر در برنامه به قلم آقای دکتر محمد سالم ابو عاصی به زبان عربی نگارش یافته و در قطع وزیری با جلد شومیز در ۱۷۴ صفحه برای نخستین بار در سال ۱۴۲۶ ه/ ۲۰۰۵ م از سوی «دار البصائر» قاهره منتشر شده است.

۴ - پانویس





۵ - منبع



نرم افزار مشکات الانوار،مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب علوم قرآن




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.